Úvod / mobily / jak vybrat nejlepší tlačítkový telefon


Jak vybrat nejlepší tlačítkový mobilní telefon

Pořiďte si kvalitní tlačítkový telefon s nejlepším poměrem ceny a výkonu

Jak vybrat nejlepší tlačítkový telefon
  • Ušetřete čas i peníze při hledání nového tlačítkového mobilu pro každodenní použití
  • Jednoduše získejte všechny důležité informace, které potřebujete před nákupem
  • Na základě odborných a uživatelských recenzí doporučíme nejlepší produkty
  • Jestliže hledáte rychlé řešení, pak zkuste doporučené tlačítkové telefony

Doporučené tlačítkové telefony


Nejprodávanější tlačítkové telefony

Porovnejte nejoblíbenější tlačítkové telefony s nejlepším hodnocením (2024 / 2023)

1. místo

Nokia
230

Hodnocení 87%

Displej: 2,8" TFT
Paměť: 16 MB + SD
Fotoaparát: 2 Mpx
Baterie: 1 200 mAh
OS: Series 30+

Tlačítkový telefon Nokia 230Porovnat ceny

2. místo

Nokia
3310 (2017)

Hodnocení 85%

Displej: 2,4" TFT
Paměť: 16 MB + SD
Fotoaparát: 2 Mpx
Baterie: 1 200 mAh
OS: Series 30+

Tlačítkový telefon Nokia 3310 (2017)Porovnat ceny

3. místo

Nokia
8210 4G

Hodnocení 88%

Displej: 2,8" TFT
Paměť: 128 MB + SD
Fotoaparát: 0,3 Mpx
Baterie: 1 450 mAh
OS: Series 30+

Tlačítkový telefon Nokia 8210 4GPorovnat ceny

4. místo

Nokia
105 2019

Hodnocení 78%

Displej: 1,7" TFT
Paměť: 4 MB
Fotoaparát: ne
Baterie: 800 mAh
OS: Series 30+

Tlačítkový telefon Nokia 105 2019Porovnat ceny

5. místo

Nokia
8000 4G

Hodnocení 91%

Displej: 2,8" TFT
Paměť: 4 GB + SD
Fotoaparát: 2 Mpx
Baterie: 1 500 mAh
OS: KaiOS

Tlačítkový telefon Nokia 8000 4GPorovnat ceny

Zobrazit další mobilní telefony
Nevybrali jste si? Nevadí, prozkoumejte žebříček nejprodávanějších mobilů



I přes množství rozmanitých dotykových mobilů na současném trhu má běžný tlačítkový telefon s klasickou konstrukcí stále svoje opodstatnění. Jestliže od mobilního telefonu očekáváte, že bude sloužit především k telefonování a psaní SMS zpráv, potom může být ideální volbou díky celé řadě výhod, které uživatelům dokáže nabídnout.

Hlavním důvodem k výběru klasického mobilu je zejména alfanumerická klávesnice s řadou kontextových tlačítek, kterou dále doplňuje zpravidla i multifunkční čtyřsměrný ovladač pro rychlou navigaci v základním menu. Hardwarová klávesnice tlačítkového telefonu vždy výrazně usnadňuje celkové ovládání, a to za jakýchkoliv podmínek.

Kromě toho, že tlačítkový mobil zvládnete bezpečně ovládat i poslepu, dokáže zaujmout svojí pevnou konstrukcí, se kterou snese i výrazně horší zacházení. Je tak vhodný pro použití do náročnějšího prostředí nebo rukou uživatele, kde není možné ovládat mobil na dotykovém displeji, který vyžaduje jistou míru přesného a citlivého zacházení. Tlačítkové telefony navíc nabízí příjemně malé rozměry a nízkou hmotnost.

Mezi další důvody, proč vybrat právě tlačítkový mobil patří zejména dlouhá výdrž baterie na jedno nabití, která se zpravidla pohybuje okolo jednoho týdne běžného provozu. Klasický mobil je vhodný i v situacích, kdy chcete být z jakéhokoliv důvodu vzdáleni online světu. Navíc pro potvrzování bankovních SMS zpráv zřejmě nenajdete bezpečnější zařízení, než je klasický telefon bez operačního systému.

Abyste se nespálili při výběru, jednoduše vám poradíme, na které parametry se zaměřit, a jak vybrat nejlepší tlačítkový telefon vhodný pro každodenní používání.

Na jaké parametry se zaměřit?

Přestože smartphony vytlačily tlačítkové telefony na okraj zájmu, je stále řada uživatelů, kterým tyto klasické mobily vyhovují. Při jejich výběru je nutné vzít ohled především na rozložení hardwarové alfanumerické klávesnice, která vedle základních tlačítek patří mezi jediné ovládací prvky mobilního telefonu. Pro usnadnění by měli některé ovládací prvky v pohotovostním stavu zároveň sloužit ke vstupu do oblíbených funkcí jako např. kontakty, zprávy, kalendář, upomínky, budík, fotoaparát apod.

Vedle přehledné klávesnice s vlastním podsvícením a dobrými rozestupy pro psaní bez překlepů je důležitým prvkem tlačítkového telefonu i samotná konstrukce, která by měla nabídnout ideální tvar a zároveň umožňovat snadné ovládání jen jednou rukou. S ohledem na vlastní preference a způsob používání, můžete zvážit výběr mobilu s běžnou konstrukcí, odolný tlačítkový telefon nebo kompaktní večko s rozevíracím tělem.

Neméně důležitou částí tlačítkového telefonu s klasickou konstrukcí je samozřejmě displej. Barevný displej s nastavitelnou úrovní podsvícení musí poskytovat dostatečně velkou úhlopříčku, kvalitní pozorovací úhly a dobrou čitelnost za jakékoliv denní či noční situace. Běžným standardem klasických mobilů je TFT displej s QVGA rozlišením. U displeje s nižším rozlišením je nutné počítat s viditelným rastrem, který alespoň vynahrazuje nižší spotřeba.

I přes relativně nízkou energetickou náročnost tlačítkových telefonů si vyberte model s dostatečnou kapacitou baterie (mAh). U takového mobilu můžete počítat s reálnou výdrží baterie na jedno nabití nejen v řádu dnů, ale dokonce i více než týden. Výhodou může být i snadno vyměnitelná baterie, která je přístupná po sundání zadního krytu.

Které funkce usnadňují používání?

Od tlačítkového mobilního telefonu se očekává zejména jednoduché a rychlé ovládání s intuitivně uspořádaným menu. Výhodou jsou mobily, kde navíc dokážete přizpůsobit základní menu nejpoužívanějším funkcím, a kontextovým tlačítkům nebo čtyřsměrnému ovladači namapovat předem vybrané služby.

Přestože není cílem tlačítkových telefonů s klasickou konstrukcí konkurovat dotykovým mobilům, měli by obsahovat i řadu nadstandardních funkcí, které primárně neslouží k telefonování nebo psaní SMS zpráv. V budoucnu se může hodit budík, kalendář, diktafon, poznámky, kalkulačka, LED svítilna, FM rádio. V případě vestavěného MP3 přehrávače je vhodné, aby mobilní telefon byl vybaven interním slotem pro rozšiřující paměťové karty.

Současné tlačítkové telefony bývají na zadní straně zpravidla vybaveny také jednoduchým fotoaparátem. Jestliže má takový mobil sloužit k občasnému pořizování momentek, měl by fotoaparát nabídnout alespoň rozlišení 2 megapixely (Mpx). V případě malé systémové paměti se navíc bude hodit slot pro rozšiřující paměťové karty, do které se fotografie uloží.

Další důležité vlastnosti

Tlačítkové telefony s klasickou konstrukcí jsou často nabízeny s podporou Dual SIM. Tato technologie umožňuje současný provoz dvou SIM karet, kde můžete zároveň používat dvě čísla od zcela různých operátorů. V jednom mobilu budete s funkcí Dual SIM dostupni na soukromém i služebním čísle. Je ovšem nutné počítat s rychlejším vybíjením baterie.

Z pohledu konektorové výbavy si vyberte tlačítkový telefon s dnes běžným microUSB rozhraním, díky kterému nabijete telefon na většině dostupných nabíječek. Samozřejmostí by měla být přítomnost klasického 3,5mm jack konektoru pro připojení běžných sluchátek. Výhodou pro řidiče bude i vestavěná technologie Bluetooth pro bezdrátové telefonování přes handsfree sadu v autě.

V případě vybraných tlačítkových telefonů můžete najít ve výbavě i datové funkce nebo podporu bezdrátové technologie WiFi. Nicméně aktivní používání online funkcí na těchto zařízeních zpravidla výrazně omezuje malý displej s velmi nízkým rozlišením. S datovými funkcemi je tedy vhodné počítat pouze v ojedinělých případech.

Softwarová výbava tlačítkových mobilů

Tlačítkové telefony nejsou běžně vybaveny chytrým operačním systémem jako je Android, iOS a další, ale pouze proprietárním (uzavřeným) softwarem, zpravidla bez možnosti dalšího rozšíření. Do takového telefonu již dodatečně nenahrajete další aplikaci nebo hru. Zda se v tomto případě jedná o výhodu či nevýhodu, záleží vždy pouze na vašem způsobu používání mobilního telefonu.

Akční nabídka

Nespornou výhodou všech tlačítkových / hloupých telefonů bez operačního sytému (OS) je tak jejich vysoká bezpečnost a ochrana soukromí. U chytrých telefonů připojených k internetu nikdy nevíte, kdy se obrátí proti vám a umožníte cizím útočníkům např. přístup do vašeho internetového bankovnictví. Obyčejný telefon bez OS je tak ideální pro bezpečné potvrzování bankovních transakcí za pomoci SMS zpráv.

Hledáte dárek pro blízké? Prozkoumejte rady, tipy nebo inspirace a vyberte vhodný dárek pro ženy, zajímavý dárek pro může nebo atraktivní dárek pro děti.

Oblíbení výrobci na trhu

Mezi oblíbené a často vyhledávané výrobce tlačítkových mobilů patří zejména značky jako Nokia, Alcatel, MyPhone, Aligator, CPA apod. Nákupem mobilu těchto značek zpravidla neuděláte zásadní chybu. Při jejich výběru se můžete inspirovat nejprodávanějšími nebo doporučenými tlačítkovými telefony. Před samotným nákupem nezapomeňte prozkoumat recenze tlačítkových telefonů, kde najdete další důležité informace před jejich nákupem.


Doporučené tlačítkové telefony (2024 / 2023)

Inspirujte se aktuální nabídkou nejlepších tlačítkových telefonů podle nákupního průvodce

Tip
1.

Doporučený
tlačítkový mobil do 1700 Kč

Nokia
8210 4G

  • Barevný 2,8" TFT displej o rozlišení 320 x 240 bodů s dostatečnou čitelností na přímém světle
  • Elegantní polykarbonátová konstrukce vychází z legendárního mobilního telefonu Nokia 8210
  • Dostatečně dlouhá výdrž baterie na jedno nabití, která v pohotovostním režimu vydrží až 7 dní
Tlačítkový telefon Nokia 8210 4GZobrazit nejnižší cenu

Tip
2.

Doporučený
tlačítkový mobil do 1 400 Kč

Nokia
230

  • Klasický mobil s 2,8" TFT displejem o rozlišení 320 x 240 px, který má alfanumerickou klávesnici a čtyřsměrnou navigační klávesu
  • Tenká, elegantní a stylově zpracovaná konstrukce s extrémní výdrží baterie, kde je brán ohled na minimální energetickou náročnost
  • Na zadní straně najdete základní 2 Mpx fotoaparát, který doplňuje i přední kamera pro pořizování oblíbených selfie snímků
Tlačítkový telefon Nokia 230Zobrazit nejnižší cenu

Tip
3.

Doporučený
tlačítkový mobil do 1 200 Kč

Nokia
3310 (2017)

  • Cenově dostupný telefon s klasickou alfanumerickou klávesnicí určený pro všechny nenáročné uživatele
  • Inovovaný model legendárního mobilního telefonu Nokia 3310 s ikonickým designem a zaobleným tělem
  • Vestavěný 2 Mpx fotoaparát s diodovým bleskem vhodný k základnímu focení nebo na občasné momentky
Tlačítkový telefon Nokia 3310 (2017)Zobrazit nejnižší cenu

Zobrazit další mobilní telefony
Nevybrali jste si? Nevadí, prozkoumejte žebříček nejprodávanějších mobilů



Nakupujte výhodně pouze v e-shopech, kde nabízejí
nízké ceny s dopravou zdarma

Nabídka mobilní telefony


Úvod   Články   O webu

Copyright 2019 - NakupniPruvodce.cz